Findes der noget bedre som læser, end at kunne dele sine læseoplevelse med andre? Bogblogger og litteraturstuderende Rikke Simonsen er en del af en læseklub, der mødes hver måned for at tale om en bog, og hun giver et par råd til, hvordan du også kan blive en del af en læseklub.

»Jeg er en del af den skønneste læseklub bestående af fire andre piger udover mig selv. Læseklubben havde egentlig eksisteret i noget tid, men så i januar sidste år, blev jeg spurgt, om jeg ville være en del af den – og jeg takkede hjerteligt ja,« fortæller Rikke Simonsen, der til dagligt læser litteraturvidenskab på Syddansk Universitet og skriver om bøger på bloggen Flyv med mig. Hun fortæller, at hun bruger sin læseklub til at diskutere forskellige bøger.

»Vi skiftes til at foreslå bøger — og både genre, sprog og længde kan variere. Det, at gøre læsning til noget fælles, er noget helt særligt for mig, da læsning jo ellers foregår lidt alene. Læseklubber gør det muligt at dele ens oplevelse af en bestemt bog med andre, og diskutere de forskellige aspekter, kapitler og karakterer frem og tilbage – og på den måde blive klogere på bogen, end hvis man bare havde læst den selv,« fortæller hun.

// flyvmedmig.dk

Rikke fortæller også, at de bøger, der læses i læseklubben er meget forskellige, og det har også haft indflydelse på hendes egen læsning. »Jeg bliver modigere i valg af bøger, og jeg finder ud af på godt og ondt, hvad jeg kan lide at læse — udover det, jeg selvfølgelig vidste i forvejen. Jeg bruger de andres kommentarer til at kigge efter andre ting undervejs i min læsning, end jeg ellers ville have gjort, og udvikler mig egentlig hele tiden på det læselige plan, takket være min læseklub.«

Hvordan griber man så sådan en læseklub an? »Hvis man gerne selv vil starte en læseklub eller blive en del af en, så er det bare med at kaste sig ud i det. Der er intet, der er rigtigt eller forkert, du skal bare gøre lige dét, du har lyst til. Find nogle læseglade mennesker i nærheden af dig og aftal en bog I skal læse, og hvor og hvornår I skal mødes fra gang til gang.«

// flyvmedmig.dk
// flyvmedmig.dk

Rikke fortæller også, at et læseklubsmøde godt må handle om andet end bøger. »Nogle gange kan man forlænge disse møder ved f.eks. at se filmatiseringen af den bog, man har læst – eller bare spise aftensmad sammen og hygge. Læseklubber er så meget mere end bare læsning, det er et socialt fællesskab, som simpelthen er noget af det hyggeligste, man kan opleve.«

Til sidst anbefaler hun tre bøger til læseklubslæsning: »Først og fremmest vil jeg anbefale RØD DRONNING, der er en dystopisk fortælling, som tilhængere af The Hunger Games-serien vil sluge råt.« HVIS JEG BLIVER er også blandt hendes anbefalinger. »Den er ikke så lang, men alligevel fængende og rørende, og så kan man jo passende se filmatiseringen bagefter (eller læse bind to DA HUN FORSVANDT til næste møde).« Den sidste boganbefaling er FANGIRL,  som hun kalder for den ultimative læseklubsbog: »Den er så hyggelig, og man kan lede snakken hen på ting, som man måske selv fangirler lidt over. Jeg fangirler lidt over læseklubber i hvert fald, og de kan varmt anbefales.«