Læserglæde kommer i mange former og størrelser, og den kan også findes på Instagram. Emilies instagram-profil er dedikeret til netop dette. Her kan du læse, hvordan hun blev bookstagrammer.

»Jeg har været bookstagrammer siden februar 2015, men kom først rigtig ind i rytmen og fandt et tema i september 2016« fortæller 20-årige Emilie, der har instagram-profilen thebookranter med over 19 tusinde følgere. Hun er en såkaldt bookstagrammer, hvor alle hendes billeder er dedikeret til bøger og læsning, og hun lærte den del af Instagram at kende igennem YouTube. »Jeg havde i flere år forinden fulgt med på YouTube hos de store booktubere, da en af dem en dag snakkede om “bookstagram” community’et, og jeg tænkte straks “DÈT lyder spændende. Måske jeg kan være med?” Så jeg begyndte ihærdigt at tage billeder af min bogreol og bøger.«

I starten var hendes bogbilleder enkle, indtil hun fandt et tema, som hun følte sig hjemme i. Hun holder meget af efterår, rustik hygge, te, stearinlys, tæpper og sweatere, og at fotografere bøger, og det afspejles også i hendes tema. »Mit tema er meget rustikt og hyggeligt, hvis jeg selv skal sige det. Det afspejler virkelig mig som person, for jeg elsker alt der har rustikke toner. Jeg bruger mit store træskrivebord som baggrund, og smider lidt pels, gevirer, træstumper, grankogler, billeder, gamle bøger osv. ind. Det giver et rod, og med lidt redigering bliver det forvandlet til et æstetisk roderi.«

Hun fortæller, at hun bruger meget tid på Instagram, men at det ikke skyldes opsætningen af billederne, fotograferingen eller redigeringen af dem, sådan som det gjorde i starten. »Det er egentlig ikke så meget opstilling og redigering der tager tid, det er faktisk mere det at interagere med andre bookstagrammere, like, kommentere, at være en del af community’et og sådan.«

Til spørgsmålet om, hvad det bedste ved at være bookstagrammer er, svarer hun: »Det bedste ved at være en del af Instagrams boglige univers er helt klart de venner man får. Jo, det er fedt at arbejde sammen med firmaer og fremvise ting og sager, men jeg har fået venner over hele verden på grund af det. I marts havde jeg endda besøg af en veninde fra Tyskland jeg har mødt igennem Instagram. Hvor sejt er det lige?« Det værste ved at være bookstagrammer, fortæller hun, er den tid og energi det kræver at vedligeholde, men fordi hun bruger sin tid fornuftigt, er det ikke noget, som fylder alt for meget. Hun finder stor inspiration hos: @madamereadsalot, @avi.reads, @silkreads, @stefiereads, @bookotter, @max.reads og @hayaisreading.

Foruden at have fået en masse nye venner fra hele verdenen, har hendes tid som bookstagrammer også haft stor indflydelse på hendes læsevaner: »Jeg opdager hele tiden nye spændende bøger takket være andre bookstagrammere, og får måske øjnene op for genrer jeg ikke normalt ville have givet en chance. Som repræsentant hos OwlCrate har jeg også fået tilsendt en hel del YA-romaner som jeg ikke ville have kendt til normalt. Desuden synes jeg bare at der er et eller andet vildt læse-motiverende ved at se en hyggelig læsekrog når jeg scroller gennem Insta.«

Men hvordan kommer man så i gang? »Bare spring ud i det! Det vigtigste er at få lavet en konto og komme i gang. Don’t be afraid to put yourself out there. Det kan være godt at bruge tid på at finde et catchy navn som folk har nemt ved at huske, så noget uden for mange tal i, for eksempel.« Hun foreslår også, at man finder sig et tema, som skaber sammenhæng mellem billederne, og heldigvis er mulighederne mange: »Der er mange forskellige temaer at vælge i mellem, for eksempel rustikt, minimalistisk, mørkt, natur osv. Åh, og husk for guds skyld god belysning! Det er vigtigt at dine billeder er godt belyst, så man kan se hvad der sker på dem. Vær heller ikke bange for at skabe kontakt til folk. Hvis du gerne vil vise dine billeder og bog-anbefalinger frem, skal du ikke være bange for at promovere dig selv lidt. Men på en god og afslappet måde, naturligvis. Ikke sådan noget “Se mig, se mig!” Kommenter på og ros folks billeder (og men det, naturligvis), det er en hurtig vej til at få nye bekendtskaber. Du er blandt venner i bookstagram community’et. Vær ikke bange for at snakke med folk herinde. Husk altid det. Her kan alle snakke med alle.«