Adam Silvera er født og opvokset i kvarteret the Bronx i New York. Han har arbejdet i en boghandler, hvor han beskæftigede sig særligt med børne- og ungdomslitteratur. I interviewet nedenfor fortæller han blandt andet om vigtigheden af diversitet i litteratur, om at skrive pinlige kærlighedsbreve, som han helst vil glemme alt om, og hvordan det var at debutere som forfatter.

DEN DAG JEG GLEMMER er din første roman. Hvordan har det været at debutere som forfatter?

Den dag jeg glemmer var den første bog jeg skrev, og jeg er stadig meget glad for, at den overhovedet blev udgivet. Historien har levet i mig i lang tid, og jeg er så begejstret for, at den nu er ude i virkeligheden, hvor læsere kan knytte deres egen forbindelse til den.

Nogle af bogens temaer er ret mørke og svære. De handler blandt andet om psykiske lidelser og manglen på selvaccept. var det en svær bog at skrive? 

Ja og nej. Livet er ofte mørkt og svært, specielt hvis man havde samme opvækst, som jeg havde, og jeg ønskede først og fremmest at skrive for mig selv. At få løftet byrden af så mange års spørgsmål og smerte og kærlighed og had. Og efter bogen blev udgivet, har det været vildt at se, hvor mange læsere, der kunne relatere til Aarons rejse. De græd for ham og for sig selv. Vi har brug for flere virkelige historier, der ikke holder igen over for de teenagere og læsere med svære liv, som er nødt til at læse om karakterer, der finder håb på trods af deres situation.

Hvordan spiller din egen historie ind i DEN DAG JEG GLEMMER?

Hvis min opvækst havde været anderledes, så ville historien også have været det. Hvis man tager Aaron ud af the Bronx og i stedet sætter ham ind i Manhattan, får man en helt anden historie, fordi Manhattan er langt mere åben omkring seksualitet. Jeg var nødt til at vokse op, som jeg gjorde og møde de mennesker, som jeg mødte, for at denne bog kunne blive, som den er.

Diversitet spiller en større og vigtigere rolle i YA-litteratur end tidligere. Det gør en også i din roman, der både handler om etnicitet, psykiske lidelser og seksualitet. Hvorfor tror du, at diversitet i litteraturen er blevet så vigtig? 

Diversitet i litteraturen burde altid have været vigtigt. Det er oprigtigt forbløffende, at man først nu er ved at vænne sig til at læse om personer, der har en oplevelse af verden, der er forskellig fra ens egen. Hvem ønsker at læse den samme bog med den samme karakterer igen og igen? Ikke mig!

Din bog er også meget alsidig ved både at have elementer af realisme og science-fiction. Var det noget, som optog dig meget i skriveprocessen? Hvad tror du er årsagen til, at denne genrekombination virkede så godt? 

Jeg elsker spekulative historier. Bøger som er en smule sci-fi, men som også føles realistiske. Grundlæggende ønskede jeg at udforske omvendingsterapi, men på en måde, hvor terapien faktisk fungerer. Ikke den frygtelige omvendingsterapi, der eksisterer i dag, som ikke i virkeligheden kan slukke for eller gøre nogen mindre queer.

For nogle læsere kan slutningen måske synes en smule bittersød. Hvorfor valgte du en slutning uden en forløsning?

Livet giver ikke altid lykkelige slutninger, særligt ikke som 17-årig. Jeg elsker lykkelige slutninger, men det ville ikke føles rigtigt, hvis Aaron bare pludselig fik sin efter alle sine prøvelser. Jeg tror, at han nok skal komme sig og arbejde sig frem mod en lykkelig slutning. Stærkere på grund af alt det, som han har været igennem.

Hvis du skulle undergå Leteo-behandlingen, hvilket pinligt minde ville du så vælge at få slettet?

Nok alle de kærlighedsbreve, som jeg skrev til folk, og som aldrig rigtig blev til noget. Haha.

Hvad håber du på dine læsere vil gå ud af at læse DEN DAG JEG GLEMMER? 

At lykken kommer igen. Måske ikke med det samme, men på et tidspunkt.

Din seneste roman hedder FORTID ER ALT JEG HAR. Hvad kan du fortælle om den? 

Jeg elsker min anden roman så højt, og jeg er så spændt på, at I skal læse den! Den handler om fyren Griffin, som har mistet sin bedste ven og ekskæreste Theo og den eneste, som forstår Griffins hjertesorger er Jackson, Theos kæreste. Og derfra sker der en hel masse!

>> FORTID ER ALT JEG HAR udkommer d. 15/6.
>> Læs mere om DEN DAG JEG GLEMMER.
>> Læs mere om forfatteren